14 d’octubre del 2020

RODA DE LLIBRES 26

 


Aquest llibre és d'una col·lecció

Definició del diccionari: Institut d'Estudis Catalans

compassió


f. [LC] Sentiment amb què hom pren part en el sofriment d’altri.
f. [LC] Pena que hom sent davant la desgràcia, les xacres, els defectes, etc., d’un altre. Feia compassió de veure. Tenia llàstima i compassió d’aquella pobra gent. Sentir compassió pels que pateixen desgràcies.


Podeu consultar altres diccionaris.

També buscant per internet que trobat aquesta reflexió, que m'ha semblat interessant de compartir

És la compassió el mateix que l’empatia o l’altruisme?

Compassió literalment significa “sofrir junts”. En la recerca sobre el tema, es defineix com el sentiment que sorgeix quan perceps el sofriment d’un altre i et sents motivat a alleujar aquest sofriment.

La compassió no és el mateix que l’empatia o l’altruisme, encara que els conceptes estan relacionats. Si bé l’empatia es refereix, de manera més general, a la nostra capacitat de prendre perspectiva i sentir les emocions d’una altra persona, la compassió és quan aquests sentiments i pensaments inclouen el desig d’ajudar. L’altruisme, al seu torn, és el comportament amable i desinteressat sovint provocat pels sentiments de compassió, encara que un pot sentir compassió sense actuar en conseqüència, i l’altruisme no sempre està motivat per la compassió.

Si bé, als països de parla hispana, la paraula compassió ha tingut molt mala publicitat, confonent-se amb pena o llàstima cap a un mateix o uns altres i a més, en general, titllant-la d’una cosa sensible o irracional. La ciència en psicologia ha començat a mapejar les bases biològiques de la compassió, la qual cosa suggereix el seu profund propòsit evolutiu. S’ha demostrat que quan sentim compassió, la nostra freqüència cardíaca s’alenteix, segreguem oxitocina, “l’hormona de la inclinació”, i les regions del cervell vinculades a l’empatia, la cura i els sentiments de plaer s’activen, la qual cosa sovint resulta en el nostre desig d’atendre i cuidar a altres persones.

Per aquest motiu no sigui sorprenent observar actes de compassió en altres espècies així com descobrir que aquests actes ens proveeixen de beneficis en la salut, física i mental.

Aquí teniu l'article complert: https://itaepsicologia.com/ca/es-la-compassio-el-mateix-que-lempatia-o-laltruisme/

Ens pot servir per reflexionar, aclarir algun concepte, plantejar-nos més dubtes,  comparar-ho amb el que ens explica el llibre...